پنجشنبه ۱۳۹۷/۰۴/۰۷

طرح جامع مدیریت پسماندهای ساختمانی شهر قزوین

طرح جامع مدیریت پسماندهای ساختمانی شهر قزوین

مهم ترین مسأله در زمینه نخاله های ساختمانی، حمل و نقل و دفع آنها است این مواد به دلیل حجیم بودن فضای زیادی را اشغال می کند و دفن آنها در محل دفن زباله شهری منجر به کاهش عمر مفید این مکان ها می شود.

برخی از این مواد مانند بلوک های ساختمانی به دلیل تو خالی بودن در بلند مدت خرد شده و باعث نشست پوشش نهایی محل دفن می شود. این مسؤول با تأکید بر این مطلب که نخاله های ساختمانی باید با در نظر داشتن شرایط خاص مدیریت شود افزود: مدیریت مواد زائد و جامد نیازمند آگاهی از چگونگی روند جمع آوری، بازیافت، دفن و شناخت ترکیبات نخاله های ساختمانی است از همین رو بنا به درخواست سازمان مدیریت پسماند شهرداری قزوین، پروژه تهیه طرح جامع مدیریت پسماندهای ساختمانی و عمرانی شهر در دستور کار سازمان خدمات طراحی قرار گرفت.

در راستای اجرای این طرح، وضع موجود دفن پسماندهای ساختمانی و تدوین برنامه مناسب مدیریت بر آنها از طریق بازدیدهای میدانی و نظرسنجی از کارشناسان و مذاکره با پیمانکاران حمل نخاله های ساختمانی ارزیابی شد تا بر پایه مطالعات علمی و شناخت شرایط فعلی، نسبت به مدیریت و اجرای طرح ساماندهی نخاله های ساختمانی در شهر قزوین اقدام شود.

در این پروژه پس از انجام مطالعات اولیه و بررسی قوانین و دستورالعمل های موجود در سطح ملی، سابقه طرح مدیریت ضایعات ساختمانی و بازیافت آنها در ایران و سایر کشورها بررسی و تجارب موفق در این زمینه ارائه شد.

 پس از انجام مطالعات و بررسی شرایط اقلیمی و محیطی ، به منظور بررسی و تعیین دقیق ترکیب و اجزای تشکیل دهنده نخاله های ساختمانی شهر قزوین، نمونه برداری های لازم انجام و مقدار مشخصی از این نخاله ها که حاصل عملیات ساختمانی و عمرانی محل های تعیین شده بودن؛ به گونه ای کنترل شده و جدا از یکدیگر در شرایطی که عوامل جوی از قبیل باد و بارندگی مانع از آنالیز صحیح و حصول نتایج واقعی شود مورد تفکیک و توزین قرار گرفت.

بررسی ترکیبات پسماندهای عمرانی و ساختمانی در سه بخش ضایعات ساختمانی ناشی از عملیات تخریب اماکن فرسوده، ضایعات ناشی از عملیات خاکبرداری یا گودبرداری و عملیات عمران شهری (حفاری معابر) به صورت رندوم انتخاب و به صورت مجزا طی یک بازه زمانی 21 روزه مورد تفکیک و توزین قرار گرفت که در نهایت میزان تولید و ترکیبات نخاله های ساختمان شهر قزوین براساس نتایج نمونه برداری انجام شده و میانگین میزان پسماندهای ساختمانی و عمرانی در یک دوره زمانی پنج ساله ارائه شده است.

 نتایج نمونه برداری ها نشان می دهد حدود 35 درصد پسماندهای ساختمانی و عمرانی شامل بتن، آسفالت، سنگ، آجر، مخلوط شن، موزائیک، کاشی و سرامیک است و 41 درصد از این پسماندها را خاک و خاکروبه حاصل از عملیات تخریب، نوسازی و حفاری معابر تشکیل می دهد همچنین هفت درصد از این نخاله ها نیز به خاک نباتی حاصل از عملیات خلکبرداری یا گودبرداری در سطح شهر مربوط است.

 با توجه به ترکیب به دست آمده از آنالیز ضایعات عمرانی و ساختمانی شهر قزوین، پروژه هایی در فازهای بعدی به عنوان پروژه های لازم، مکمل، اجرایی و مطالعاتی پیش نیاز برای انتخاب بهترین روش در راستای ساماندهی نخاله های ساختمانی شهر قزوین پیشنهاد شد.

تصاویر مرتبط