یکشنبه ۱۳۹۲/۱۰/۲۲

حافظي، مديرعامل سازمان خدمات طراحي شهرداري قزوين تشريح کرد؛

گزارشي از روند طرح کنترل سيلاب و مديريت آب‌هاي سطحي باغات سنتي جنوب قزوين

اهميت نگهداري باغات سنتي پيراموني شهر قزوين به عنوان يک ميراث فرهنگي و فضاي سبز عمومي شهري و همچنين منبع توليد محصولات باغي مانند بادام، پسته، انگور، گردو و زردآلو بر کسي پوشيده نيست.

مدير عامل سازمان خدمات طراحي شهرداري قزوين گفت: همه مي‌دانيم که اهميت نگهداري باغات سنتي پيراموني شهر قزوين به عنوان يک ميراث فرهنگي و فضاي سبز عمومي شهري و همچنين منبع توليد محصولات باغي مانند بادام، پسته، انگور، گردو، زردآلو و ... بر کسي پوشيده نيست.

 

به گزارش روابط عمومي سازمان خدمات طراحي شهرداري قزوين؛ محمد اسماعيل حافظي افزود: همه بايد براي نگهداشت اين باغات و جلوگيري از خشک شدن و نابودي آن تلاش کنند.
وي بيان کرد: وسعت باغاتي که در گذشته هاي نسبتاً دور تمامي محيط پيراموني شهر قزوين را از همه طرف احاطه کرده بود به تدريج با توسعه شهري وسعت آن کاهش يافته، به طوري که در سال هاي قبل از انقلاب مساحت آن به 2764 هکتار و بعد از آن در سال 1386 به 2372 هکتار کاهش پيدا کرده است و هم اکنون نيز براساس آخرين اندازه گيري تصاوير ماهواره اي به 2286 هکتار رسيده است.
اين مسوول اظهار کرد: در اين راستا گام اساسي و يکي از فوري ترين راهکارهاي پيشنهادي براي حفظ باغات سنتي موجود موضوع بهبود تأمين آب پايدار و استفاده حداکثري از حقابه رودخانه هاي باراجين، بازار، وشته، زويار و دليچاي و سيلاب هاي فصلي، به وسيله بازنگري و بهسازي تأسيسات موجود انحراف آب و آبگيري مناسب در کانال‌هاي اصلي آبرسان باغات سنتي مي باشد.
مدير عامل سازمان خدمات طراحي شهرداري قزوين ادامه داد: لذا بعد از اتمام مطالعات طرح جامع جمع آوري و هدايت آبهاي سطحي شهري توسط شهرداري در پايان سال 90، در ادامه آن مطالعات "پروژه کنترل سيلاب و مديريت آبهاي سطحي باغات سنتي جنوب شهر" نيز، در دستور کار سازمان خدمات طراحي قرار گرفت. لذا قرارداد اين پروژه در اواخر تير ماه سال 91 به مهندسين مشاور پارس پياب واگذار شد و از آن زمان تاکنون مطالعات جامع و فراگيري در بخش هاي مختلف با تکيه بر مطالعات قبلي ساير مشاورين و در چارچوب شرح خدمات پروژه انجام گرفته است و جلسات متعددي نيز، در اين زمينه با حضور مسؤولين و کارشناسان و باغداران برگزار شده است.
وي يادآور شد: هدف نهايي از انجام اين مطالعات اولاً تسهيل در عبور ايمن جريان‌هاي سيلابي رودخانه‌ها و رواناب هاي حوضه شهري از داخل باغات سنتي جنوب شهر و جلوگيري از ورود خسارت توسط سيلاب هاي مخرب به باغداران بوده است و در مرحله دوم و به طور همزمان نيز تأمين و استفاده حداکثري باغداران از حقابه و سيلاب هاي رودخانه ها و رواناب هاي حوضه شهري به بهترين شکل ممکن، براي آبرساني و آبياري به موقع باغات سنتي مدنظر بوده است بنابراين بهبود کميت و کيفيت آبياري و تأمين آب مطمئن و پايدار باغات سنتي از جمله اهداف اصلي و مهم در اين مطالعات بوده است.
حافظي بيان کرد: در اين طرح تعداد 12 پروژه اصلي شامل ساخت تعداد 5 بند انحرافي و مقسم آب، 5 کانال بزرگ اصلي آبرسان، يک مخزن بزرگ سيصد هزار مترمکعب ذخيره آب، مخازن رسوب گير و آشغالگير جهت جلوگيري از ورود ضايعات شهري به داخل باغات، ديوارهاي سيل گير و همچنين تعداد زيادي دريچه هاي آبگير اصلي، در نظر گرفته شده است.
اين مسوول بيان کرد: در واقع در اين طرح تأسيسات جديد انحراف و آبگيري و کانال هاي اصلي آبرسان مربوط به رودخانه هاي شهري، جايگزين تأسيسات قديمي و سنتي و غيرقابل استفاده قبلي قرار مي گيرد. بديهي است در آينده بايد با همکاري و کمک مالي سازمان هاي مسؤول در استان، سرمايه گذاري مناسبي در اين زمينه با مشارکت خود باغداران صورت بگيرد تا با اجراي به موقع اين پروژه ها ،تحولي جدي در نحوه آبگيري و استفاده حداکثري از منابع آب سطحي رودخانه ها و رواناب هاي حوضه شهري صورت گيرد.
وي گفت: بنابراين با افزايش راندمان و بهره وري، افزايش حداکثري تأمين آب با توجه به تغيير اقليم و کاهش بارندگي و آبدهي رودخانه ها، خواهيم داشت و نتيجه اينکه در نهايت پايداري وضعيت موجود باغات سنتي به لحاظ تأمين آب به نحو مطلوب حفظ خواهد شد.
پايان پيام
 

 

تصاویر مرتبط